Η μπύρα είναι ένα από τα τελευταία πράγματα που έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεστε το προάστιο της Κωνσταντινούπολης, Μπασακσεχίρ, μια μεγάλη συνοικία γνωστή ως μια από τις συντηρητικές εστίες της πόλης. Είναι χαρακτηριστικό ότι είναι επίσης το σπίτι της Başakşehirspor, της ανεπίσημης ποδοσφαιρικής ομάδας του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) της Τουρκίας.
Ωστόσο, κρυμμένο σε ένα εκτεταμένο βιομηχανικό συγκρότημα του Başakşehir βρίσκεται η έδρα της καλύτερης μικροζυθοποιίας της Κωνσταντινούπολης, 3 Kafadar, που μεταφράζεται σε «τρία φιλαράκια». Το όνομα έχει τις ρίζες του στη μακροχρόνια φιλία των τριών ιδιοκτητών, του Hakan Özkan, του Harun Aydın και του Tarık Apak.
Σε αντίθεση με ορισμένες από τις άλλες επιτυχημένες μικροζυθοποιίες της Τουρκίας, η 3 Kafadar δεν εξάγει επί του παρόντος. όλη τους η προσοχή είναι αφιερωμένη στην τοπική αγορά, αλλά στοχεύουν να πουλήσουν στο εξωτερικό στο μέλλον. Οι μπύρες τους είναι διαθέσιμες αυτήν τη στιγμή στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα, τη Σμύρνη και την Αττάλεια – οι τέσσερις πόλεις αντιπροσωπεύουν το 80 τοις εκατό της συνολικής κατανάλωσης αλκοόλ στην Τουρκία, μας είπε ο Aydın χαμογελώντας.
Οι τύποι πίσω από το 3 Kafadar παραμένουν αφοσιωμένοι στο να μένουν στις ρίζες τους, ακόμη και όταν η πρακτική του craftwashing (μεγάλοι παραγωγοί μπύρας φτιάχνουν πονηρά craft μπύρα με διαφορετικό όνομα) εξαπλώνεται στην Τουρκία.
“Ο στόχος μας είναι λίγο διαφορετικός. Θέλουμε να πάμε μόνο για την αγορά χειροτεχνίας. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε στους ανθρώπους καλή και υψηλής ποιότητας μπύρα.